I den näst sista predikan i serien ”Det nya livet” såg vi närmare på en av Jesus kortaste liknelser som handlade om knopparna på fikonträdet i Lukas 21, där Jesus påminner oss om att vi behöver vara vakna och fyllda av Anden så att vi ska kunna bestå och hålla ut när prövningarna kommer.

Börja med att först läsa dagens textsammanhang i Lukas 21:25-36. Välj sedan någon eller några av följande frågor för egen reflektion eller samtal i cellgruppen:

  • Vad är det för något som talar speciellt till dig i söndagens text? Vad utmanade dig? Var det något som du tyckte var svårt att förstå?
  • Lever vi med en förväntan på och medvetenhet om Jesus återkomst?
  • Finns det specifika vardagsbekymmer (vers 34) som riskerar att fånga dig i sin snara och få dig på fall?
  • Pastorn Rick Warren skriver ”att leva livet i evighetens ljus ändrar dina prioriteringar”. I predikan illustrerade jag dagens text och detta citat med ett rep där en kort bit symboliserade vårt liv här och nu på jorden och där fortsättningen på repet (tänk oändligt långt) symboliserade evigheten med Gud. Frågan är hur mycket av våra liv vi investerar i det som har ett evighetsvärde. Lever vi som om det bara finns ett enda kapitel i boken (läs livet)? På vilket eller vilka områden skulle du vilja prioritera om i ditt liv för att investera mer av till exempel din tid, pengar och gåvor i Guds rike och evigheten? Bli konkret och ta konkreta beslut.
  • I vers 36 uppmanar Jesus oss att ständigt vara vakna och be om kraft så att vi kan bestå inför Människosonen. Hur kan vi leva ständigt vakna? Vad innebär det att bestå inför Människosonen?

Bed och fundera över vem i din närhet som lever i mörkret och som behöver få höra om Jesus, vår befriare.