I söndagens predikan inledde vi en kortare gudstjänstserie: Berg. Det kan låta kryptiskt men faktum är att flera av den kristna trons viktigaste händelser utspelar sig på just berg. Under några veckor kommer vi därför se närmare på några av dessa. Först ut var berättelsen om Moria berg.

Herren hade aldrig planerat att löpa linan ut men ville pröva Abrahams karaktär. Ordet karaktär härstammar från antikens Grekland och syftar på “att spela en roll” som på en teaterscen. Frågan var vilken typ av karaktär Abraham hade, vilken typ av roll han skulle spela i Guds drar. Om det var en huvudroll, en bi-roll eller ingen roll alls i Guds frälsningshistoria. Vi har alla fått en roll att spela på livets scen. Ibland leder Gud oss till vårt eget Moria berg för att pröva vår karaktär. Kompetens och kunskap är en sak men framför allt handlar efterföljelsen om att forma sin sanna karaktär.

Berättelsen om dramat som utspelade sig Moria berg är förordet till en större berättelse som utspelade sig nästan 2000 år senare på samma plats – Golgata kors där vår Far löpte linan ut och offrade sin ende och älskade son för din skull.

  • Börja med att läsa söndagens text: 1 Mosebok 22:1-19.

Reflektera sedan gärna utifrån någon eller några av följande samtalsfrågor:

  • Texten har ibland använts av kritiker för att ifrågasätta om Gud verkligen är kärleksfull och god. Vad känner du efter att ha läst texten?
  • Finns det perioder eller tillfällen i ditt liv då du har upplevt att Gud har prövat din vilja, lydnad och tro? Hur hanterade du det? Vad kan berättelsen om Moria berg lära oss om att möta prövningar?
  • Abraham kom att kallas för ”Guds vän”. Jesus själv talade om vänskap med Gud utifrån att göra det han befaller oss. Finns det områden där du utmanas till ett ökat mått av lydnad?

“Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er. “John 15:14

Läs även gärna artikeln ”Karaktär före kompetens” för fortsatt fördjupning.